Form of Work
Książki
(3)
E-booki
(2)
IBUK Libra
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(3)
Branch
Wypożyczalnia - ul. Kramarska 32
(3)
Author
zbiorowa, Praca
(2)
Booth, Michael
(1)
Kozioł, Andrzej
(1)
Nowakowska, Magdalena
(1)
Rabsztyn, Magdalena
(1)
Year
2010 - 2019
(5)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Demographic Group
Literatura angielska
(1)
Subject
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kultura stołu
(1)
Szlachta
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Łakomstwo
(1)
Subject: time
1-101
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
101-200
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
2001-
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
Subject: place
Japonia
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Genre/Form
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Relacja z podróży
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Historia
(2)
Kulinaria
(1)
11 results Filter
Book
In basket
Starożytna Grecja od kuchni / Magdalena Nowakowska. - Warszawa : PWN, 2017. - 429 stron : fotografie ; 21 cm.
Wypożyczalnia - ul. Kramarska 32: można wypożyczyć sygn. 171180; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia - ul. Kramarska 32
There are copies available to loan: sygn. 171180 (1 egz.)
Authority data
Zwyczaje żywieniowe (hasło przedmiotowe)
(termin podrzędny) zob. też hasło szersze Obyczaje i zwyczaje (hasło przedmiotowe) ; Odżywianie (hasło przedmiotowe)
zob. też Dietetyka (hasło przedmiotowe) ; Kultura stołu (hasło przedmiotowe) ; Normy żywienia (hasło przedmiotowe) ; Zdrowe żywienie (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Food habits ; Nawyki żywieniowe ; Obyczaje żywieniowe ; Przyzwyczajenia żywieniowe
Book
In basket
Wypożyczalnia - ul. Kramarska 32: można wypożyczyć sygn. 172126; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia - ul. Kramarska 32
There are copies available to loan: sygn. 172126 (1 egz.)
Book
In basket
Świat opilców i oźralców / Andrzej Kozioł. - Kraków : Petrus, copyright 2018. - 263 strony ; 20 cm.
Wypożyczalnia - ul. Kramarska 32: można wypożyczyć sygn. 173126; Zarezerwuj egzemplarz (1 egz.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia - ul. Kramarska 32
There are copies available to loan: sygn. 173126 (1 egz.)
E-book
In basket
W prezentowanym kwartalniku NIT 3(14) zamieszczono osiem artykułów naukowych. W numerze NIT 1(12) 2014 opisano, w jaki sposób w publikacji należy prawidłowo przygotować punkt „Analiza wyników”. Wskazano, jak ważne jest umiejętne ilościowe przedstawienie uzyskanych własnych wyników oraz rezultatów badań o tematyce identycznej lub zbliżonej, wykonanych przez innych autorów. Kolejnym elementem składowym artykułu − jednym z najważniejszych, jest punkt zatytułowany „Dyskusja wyników”. Jeśli autor decyduje się na łączne przedstawienie w jednym punkcie analizy i dyskusji wyników, to po analizie ilościowej powinien dokonać analizy jakościowej według omówionych zasad. Konstrukcja punktu „Dyskusja wyników”, uważanego za najistotniejszą część artykułu, wymaga uprzedniego przygotowania. W praktyce pomocniczo wykorzystuje się w tym celu mapy klastrów, drzewo problemowe lub inne struktury organizacji. Konieczne jest logiczne uporządkowanie przemyśleń, bazujące na pojedynczych wynikach badań lub ich sekwencji. Autor powinien wskazać, jak uzyskane przez niego wyniki mają się do wyników otrzymanych przez innych badaczy, powinien określić, czy są one zbliżone, czy też występują między nimi różnice. Następnie bardzo cenne jest ustosunkowanie się do przyjętych opinii na omawiany temat, do tego, czy wyniki własne i innych autorów je potwierdzają lub też nie i dlaczego. Należy również określić, czy można, na bazie własnych wyników, zaproponować nowe wyjaśnienie rozpatrywanego zjawiska lub problemu. W dyskusji wyników powinna się znaleźć odpowiedź na analizowane pytania badawcze, postawione przez autora we wstępie, a także wytłumaczenie, jak wyniki potwierdzają te odpowiedzi i jak wpasowują się one w aktualny stan wiedzy na analizowany temat. W tej części artykułu powinna też być zawarta argumentacja przemawiająca za przyjęciem lub odrzuceniem hipotezy przyjętej we wstępie. Przedyskutowanie wyników własnych z wynikami innych autorów, próba interpretacji i wyjaśnienia stwierdzonych rozbieżności, sprzecznych wyników, obrona własnego stanowiska w kontekście postawionych pytań powinny stanowić wartość dodaną pracy. Istotne jest, aby unikać powtórzenia treści z poprzedniego punktu (tj. punktu zatytułowanego „Analiza wyników”). Jednakże, dokonując odpowiedzi na postawione pytania, należy poprzeć je uzyskanymi wynikami, odsyłając czytelnika do umieszczonych w tekście tabel lub rysunków. Dyskusja wyników powinna być napisana w formie zwięzłej; powinna być krótka i konkretna. Nie do przecenienia jest sekwencjonowanie informacji, tj. przedstawienie odpowiedzi dotyczącej zapytania problemowego, następnie przedstawienie stosownych wyników własnych je popierających, a także powołanie się na publikacje innych autorów. Znaczenie tego punktu jest bardzo duże, bo wskazuje na dojrzałość autora w podjęciu właściwie zaplanowanego eksperymentu, na jego umiejętności interpretacji wyników, przedstawienia własnych opinii, jak też właściwego przedyskutowania wyników własnych z wynikami innych autorów. Cenne jest też wskazanie ograniczeń i ewentualnych słabych punktów w publikacji w kontekście konieczności przeprowadzenia dalszych badań w celu ich wyjaśnienia. Prawidłowo zaprezentowana dyskusja wyników jest punktem wyjścia do napisania wniosków z pracy. Te, przedstawione w odpowiedniej hierarchii, nie mogą stanowić powtórzenia wyników badań własnych. Powinny być ich uogólnieniem, wskazaniem na istotne kwestie z nich wynikające, potwierdzeniem dotychczasowej wiedzy na dany temat. Należy w nich również wskazać na zagadnienia wymagające weryfikacji i/lub kontynuacji badań. Czytelnik powinien bowiem otrzymać jasną informację o tym, czego ważnego może się z treści artykułu dowiedzieć i jakie kwestie w nim zawarte mają charakter spekulatywny. Ważne jest też wyjaśnienie przez autora, na czym polega oryginalność podjętego przez niego problemu badawczego oraz uzyskanych wyników. W podsumowaniu badacz powinien się ustosunkować do postawionej hipotezy z zaznaczeniem, co przemawia za jej przyjęciem lub odrzuceniem. Rezultatem analizy jakościowej powinno być nakreślenie (...)
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
E-book
In basket
W prezentowanym kwartalniku NIT 2(17) zamieszczono siedem artykułów nauko-wych. Problematyka zeszytu jest bardzo szeroka – od nanocebulek, poprzez błędy żywieniowe młodzieży, pakowanie mięsa drobiowego w modyfikowanej atmosfe¬rze, zastosowanie antocyjanów i właściwości, otrzymywanie i zastosowanie hemi¬celulaz, po suszenie ziół i przypraw. Pomimo okresu urlopowego Redakcja NIT nie potrafi zupełnie zapomnieć o swoich czytelnikach, autorach prac oraz recenzentach. Ze swojej strony staramy się, aby wymagania redakcyjne względem publikacji zamieszczanych w NIT były zbieżne z zasadami przyjętymi w innych polskich i zagranicznych czasopismach. Dlatego prosimy Autorów oraz Recenzentów o baczne śledzenie „Wskazówek dla autorów” zamieszczonych na stronie internetowej Wydawnictwa UE; staramy się je doskonalić, a zatem będą się tam pojawiać informacje o ewentualnych zmianach. Redaktor Naczelny NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Authority data
Kultura stołu (hasło przedmiotowe)
(termin podrzędny) zob. też hasło szersze Życie codzienne (hasło przedmiotowe)
zob. też Gospodarstwo domowe (hasło przedmiotowe) ; Jadalnia (hasło przedmiotowe) ; Kucharstwo (hasło przedmiotowe) ; Nakrycie i dekoracja stołu (hasło przedmiotowe) ; Obyczaje i zwyczaje (hasło przedmiotowe) ; Odżywianie (hasło przedmiotowe) ; Przyjęcia okolicznościowe (hasło przedmiotowe) ; Zwyczaje żywieniowe (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Kultura kulinarna ; Food habits ; Food habits
Authority data
Obyczaje i zwyczaje (hasło przedmiotowe)
(termin podrzędny) zob. też hasło szersze Kultura niematerialna (hasło przedmiotowe)
zob. też Błazen (hasło przedmiotowe) ; Ceremoniał dworski (hasło przedmiotowe) ; Ceremoniał pożarniczy (hasło przedmiotowe) ; Cywilizacja (hasło przedmiotowe) ; Dandyzm (hasło przedmiotowe) ; Donos (hasło przedmiotowe) ; Dzień św. Mikołaja (6 grudnia) (hasło przedmiotowe) ; Dzień św. Walentego (14 lutego) (hasło przedmiotowe) ; Folklor (hasło przedmiotowe) ; Gościnność (hasło przedmiotowe) ; Honor (hasło przedmiotowe) ; Kolędowanie (hasło przedmiotowe) ; Kult (hasło przedmiotowe) ; Kultura (hasło przedmiotowe) ; Kultura stołu (hasło przedmiotowe) ; Luksus (hasło przedmiotowe) ; Narzeczeństwo (hasło przedmiotowe) ; Odpust (hasło przedmiotowe) ; Odwiedziny (hasło przedmiotowe) ; Pocałunek (hasło przedmiotowe) ; Posag (hasło przedmiotowe) ; Prawo zwyczajowe (hasło przedmiotowe) ; Przytulanie (hasło przedmiotowe) ; Skandale (hasło przedmiotowe) ; Skatologia (hasło przedmiotowe) ; Subkultura (hasło przedmiotowe) ; Święta (hasło przedmiotowe) ; Taniec (hasło przedmiotowe) ; Wiano (hasło przedmiotowe) ; Zaloty (hasło przedmiotowe) ; Żałoba (hasło przedmiotowe) ; Życie codzienne (hasło przedmiotowe) ; Życie towarzyskie (hasło przedmiotowe)
(termin nadrzędny) zob. też hasło węższe Imieniny (hasło przedmiotowe) ; Karnawał (hasło przedmiotowe) ; Koza (obrzęd) (hasło przedmiotowe) ; Moda (hasło przedmiotowe) ; Obyczaje ludowe (hasło przedmiotowe) ; Obrzędy narodzinowe (hasło przedmiotowe) ; Savoir-vivre (hasło przedmiotowe) ; Pogrzeb (hasło przedmiotowe) ; Ślub i wesele (hasło przedmiotowe) ; Ubój rytualny (hasło przedmiotowe) ; Urodziny (hasło przedmiotowe) ; Wieczór panieński (hasło przedmiotowe) ; Wieczór kawalerski (hasło przedmiotowe) ; Zaręczyny (hasło przedmiotowe) ; Zwyczaje żywieniowe (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Obyczaje ; Zwyczaje ; Zwyczaje i obyczaje ; Manners and customs
Authority data
Zdrowe żywienie (hasło przedmiotowe)
zob. też Dieta genotypowa (hasło przedmiotowe) ; Dietetycy i żywieniowcy (hasło przedmiotowe) ; Dietetyka (hasło przedmiotowe) ; Jedzenie (czynność) (hasło przedmiotowe) ; Normy żywienia (hasło przedmiotowe) ; Odżywianie (hasło przedmiotowe) ; Slow food (hasło przedmiotowe) ; Zwyczaje żywieniowe (hasło przedmiotowe) ; Żywność prozdrowotna (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Dieta prawidłowa ; Prawidłowa dieta ; Racjonalne odżywianie ; Racjonalne żywienie ; Zdrowe odżywianie
Authority data
Dietetyka (hasło przedmiotowe)
zob. też Dieta 17-dniowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta 2-dniowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta antyrakowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta bezglutenowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta bezmleczna (hasło przedmiotowe) ; Dieta Best Life (hasło przedmiotowe) ; Dieta Beverly Hills (hasło przedmiotowe) ; Dieta Boot Camp (hasło przedmiotowe) ; Dieta cukrzycowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta czekoladowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta Diamondów (hasło przedmiotowe) ; Dieta dr Jacob'a (hasło przedmiotowe) ; Dieta Dobrych Produktów (hasło przedmiotowe) ; Dieta Ekologii Ciała (hasło przedmiotowe) ; Dieta elastyczna (hasło przedmiotowe) ; Dieta FODMAP (hasło przedmiotowe) ; Dieta genotypowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta Haya (hasło przedmiotowe) ; Dieta herbaciana (hasło przedmiotowe) ; Dieta kapuściana (hasło przedmiotowe) ; Dieta LCHF (hasło przedmiotowe) ; Dieta lecznicza (hasło przedmiotowe) ; Dieta lekkostrawna (hasło przedmiotowe) ; Dieta Los Angeles (hasło przedmiotowe) ; Dieta makaronowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta metaboliczna (hasło przedmiotowe) ; Dieta modułowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta niskobiałkowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta niskocholesterolowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta niskofruktozowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta niskohistaminowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta niskokaloryczna (hasło przedmiotowe) ; Dieta niskosodowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta niskotłuszczowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta niskowęglowodanowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta oczyszczająca (hasło przedmiotowe) ; Dieta odchudzająca (hasło przedmiotowe) ; Dieta olejowo-białkowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta omega (hasło przedmiotowe) ; Dieta paleo (hasło przedmiotowe) ; Dieta paryska (hasło przedmiotowe) ; Dieta pH (hasło przedmiotowe) ; Dieta płodności (hasło przedmiotowe) ; Dieta sokowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta South Beach (hasło przedmiotowe) ; Dieta spalająca tłuszcz (hasło przedmiotowe) ; Dieta startowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta strukturalna (hasło przedmiotowe) ; Dieta śródziemnomorska (hasło przedmiotowe) ; Dieta węglowodanowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta wysokobiałkowa (hasło przedmiotowe) ; Dieta zgodna z grupą krwi (hasło przedmiotowe) ; Dieta zgodna ze znakiem Zodiaku (hasło przedmiotowe) ; Dieta ziemniaczana (hasło przedmiotowe) ; Dietetycy i żywieniowcy (hasło przedmiotowe) ; Głodówka lecznicza (hasło przedmiotowe) ; Gotowanie (hasło przedmiotowe) ; HCG + 500 (hasło przedmiotowe) ; Jedzenie (czynność) (hasło przedmiotowe) ; Kucharstwo (hasło przedmiotowe) ; Kuchnia pięciu przemian (hasło przedmiotowe) ; Leczenie żywieniowe (hasło przedmiotowe) ; Metoda Montignac (hasło przedmiotowe) ; Odchudzanie (hasło przedmiotowe) ; Potrawy dietetyczne (hasło przedmiotowe) ; Suplementy diety (hasło przedmiotowe) ; Terapia Gersona (hasło przedmiotowe) ; Zdrowy styl życia (hasło przedmiotowe) ; Zdrowe żywienie (hasło przedmiotowe) ; Zwyczaje żywieniowe (hasło przedmiotowe) ; Żywienie chorych (hasło przedmiotowe)
(termin nadrzędny) zob. też hasło węższe Dietetyka weterynaryjna (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Choroby - dietetyka ; Dieta lecznicza
Authority data
Odżywianie (hasło przedmiotowe)
zob. też Anoreksja (hasło przedmiotowe) ; Biologia (hasło przedmiotowe) ; Bulimia (hasło przedmiotowe) ; Drapieżnictwo (hasło przedmiotowe) ; Fizjologia człowieka (hasło przedmiotowe) ; Głód (hasło przedmiotowe) ; Higiena (hasło przedmiotowe) ; Jedzenie (czynność) (hasło przedmiotowe) ; Kultura stołu (hasło przedmiotowe) ; Łakomstwo (hasło przedmiotowe) ; Łańcuch pokarmowy (hasło przedmiotowe) ; Medycyna ortomolekularna (hasło przedmiotowe) ; Neofobia żywieniowa (hasło przedmiotowe) ; Niedożywienie (hasło przedmiotowe) ; Normy żywienia (hasło przedmiotowe) ; Odchudzanie (hasło przedmiotowe) ; Post (hasło przedmiotowe) ; Skład diety (ekologia) (hasło przedmiotowe) ; Składniki odżywcze (hasło przedmiotowe) ; Stan odżywienia (MNA) (hasło przedmiotowe) ; Stołówki przedszkolne (hasło przedmiotowe) ; Stołówki studenckie (hasło przedmiotowe) ; Stołówki szkolne (hasło przedmiotowe) ; Witaminy (hasło przedmiotowe) ; Zakwaszenie organizmu (hasło przedmiotowe) ; Zdrowe żywienie (hasło przedmiotowe) ; Żywienie chorych (hasło przedmiotowe) ; Żywność (hasło przedmiotowe)
(termin nadrzędny) zob. też hasło węższe Leczenie żywieniowe (hasło przedmiotowe) ; Wegetarianizm (hasło przedmiotowe) ; Zwyczaje żywieniowe (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: Żywienie
zt. odpowiednie tematy z określnikiem - żywienie, np.: Dziecko - żywienie, Bydło - żywienie
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again